Kaj beremo knjižničarji

KAJ   BEREMO KNJIŽNIČARJI…

 

Peter Amalietti: NA ZDRAVJE!

Avtor je izdal tudi zelo zanimivo knjigo o zgodovini zen budizma – Kratka zgodovina zena I in izbor misli (navedkov) mnogih avtorjev - O sreči, O uspehu.
Knjiga Na zdravje! nas seznani  z zdravstvenimi nasveti iz Indije, Tibeta, Kitajske in Japonske in tako na zelo nazoren način razloži, kaj lahko za svoje zdravje naredimo sami - naravno zdravljenje brez zdravnika in tablet.
Pisec pravi, da je pri 46 letih hudo zbolel in se  odločil, da bo vzel zdravje v svoje roke. Pri  naravnem zdravljenju se je držal osmih korakov in napotke tudi dosledno upošteval: krepčilni spanec, skrb za kožo, očiščevalna in varovalna dieta, telesna dejavnost, moč uma, dihanje, sproščanje ali meditacija, zadrževanje semena.
Knjige ne priporočam samo bolnim, ampak predvsem tudi zdravim posameznikom, ki taki želijo tudi ostati, kljub današnjemu stresnemu življenju.

Alma Vidmar-Mederal


Forward S.:Moški, ki sovražijo ženske in ženske, ki jih ljubijo

Zelo dobro in vsakemu na razumljiv način napisana knjiga o večnem konfliktu med spoloma v smislu nasilnika in žrtve.
Zakaj se moški izživljajo nad svojo partnerko in zakaj le ta to prenaša, pojasnjeno na primerih iz prakse psihoterapevtinje.
Zanimivo napisana študija, ki bi se dala uporabiti tudi za druge primere tovrstnih odnosov in samo za tiste, ko moški maltretira žensko.

Barbara Kaiser

 

FUNKLE, Cornelia: SRCE IZ ČRNILA

Tale magični realizem je boljši, ker je bolj magičen in manj realizem. Trik o oživljanji literarnih junakov poznamo že vsaj od Hoppove Čarodejne krede (saj poznate Sofusa), tu se mešajo še elementi Endove Neskončene zgodbe. Junaki namreč prehajajo iz literature v resničnost in obratno. Tako izgine tudi Maggijina mama, pojavljajo se pa najprej sami negativneži, kasneje pa tudi dobri junaki, ki svojim sotrpinom iz realnosti tudi pomagajo. Kar se mi zdi najlepše: vsako poglavje se začne z odlomkom iz znanega mladinskega dela, zadaj je tudi seznam, kar po moje pridne bralce vzpodbuja k branju tudi teh knjig. Večino imamo tudi v slovenščini.

Marija Mazi


MODERNDORFER, Vinko: ODPRLA SEM OČI IN ODŠLA K OKNU

Zakonca srednjih let (brez otrok) se znajdeta na počitnicah in v zakonski krizi. Zakon je brez sanj, brez strasti, življenje brez idealov (ideale sta zamenjala za znamke oblačil), ko pa med ženo in moža stopi študent, nastane trikotnik in začne se prava drama.
 Roman je  izšel letos pri Cankarjevi založbi.

Magda Skok

GARCIA Marquez, Gabriel: ŽALOSTNE KURBE MOJEGA ŽIVLJENJA

Kratek roman je zanimivo in svojevrstno branje. Je zgodba ostarelega novinarja, ki si za svoj devetdeseti rojstni dan zaželi ljubezensko avanturo z devico. Starec, ki je kot pravi »mačo« večino svojih bogatih seksualnih izkušenj doživel v bordelih, se je na večer zaljubil v revno in podhranjeno, zelo mlado in nedolžno deklico, ki je bila pripravljena za borno plačilo darovati svoje devištvo.
Roman je napisan slikovito in doživeto. Na eni strani prikazuje bedo latinskoameriškega okolja, kjer se v boju za preživetje rušijo vse moralne norme, kjer lastnice bordelov izkoriščajo in prodajajo revna mlada dekleta. Na drugi strani pa je prikazano življenje starca, ki ob bogatih erotičnih izkušnjah v bordelih, v svojem dolgem življenju nikoli ni doživel ljubezni, doživi jo na svoj devetdeseti rojstni dan, ko se »noro« zaljubi v rosno mlado deklico.
Roman je zanimivo, predvsem pa dobro napisano in posrečeno branje. Nekoliko spominja na »Ljubezen v času kolere«.

Majda Bremše

Pripravila: Alma Vidmar-Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih