Kaj beremo knjižničarji

KAJ   BEREMO KNJIŽNIČARJI?

 

Rhonda Byrne : The Secret – SKRIVNOST

Avtorica nam že v uvodu obeta, da bomo s pomočjo te knjige odkrili, kako lahko imamo vse ali počnemo vse, kar si želimo.
Pri ustvarjanju knjige  je sodelovalo tudi 24 znanih ameriških predavateljev, piscev in učiteljev. Skrivnost pravi, da smo magneti, ki k sebi pritegnemo vse, kar v obliki energije pošiljamo od sebe, delujemo pa po načelih zakona privlačnosti. Buda je rekel: smo rezultat tega, kar smo razmišljali. V knjigi  tako izvemo, kaj je zakon privlačnosti, kako udejanjiti zakon privlačnosti, da so čustva močna reč, da je univerzum vaš prijatelj…in ne nazadnje, da ljubite svoje življenje.
Ogromno stvari, ki jih avtorica opisuje, sem že pred leti prebrala v knjigi Učbenik življenja našega Martina Kojca. Na koncu lahko dodam le še, da sreča leži v vaših rokah.

Alma Vidmar-Mederal

HUELLE, Pawel: DAVID WEISER

Dvanajstletni David Weiser je na prvi pogled neopazen in slaboten židovski fantič, postopoma pa si med vrstniki pridobi posebno vlogo. Preseneča jih s svojimi sposobnostmi in zamislimi ter v globeli za streliščem na skrivaj preizkuša eksplozije. Sprva ga lahko spremlja le Elka, pozneje pa David povabi še tri fante, ki morajo priseči, da ne bodo ničesar izdali. Po eni od eksplozij fantje vidijo Davida in Elko, kako gresta proč od njih, splezata po strmem pobočju navzgor in izgineta za drevjem.
Pripovedovalec (eden od fantov) leta kasneje obuja spomine na takratne dogodke ter poskuša ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo. Čeprav so Elko po nekaj dneh našli, ni mogla nič povedati, za Davidom pa je izbrisana vsaka sled.
Roman poljskega pisatelja bralca vleče in mu prepušča različne razlage skrivnosti.

Mateja Leskovec

ŽENSKA V BERLINU: dnevniški zapiski od 20.aprila do 22.junija 1945

V delu spremljamo dnevniške zapise o grozotah, ki so se dogajale v Nemčiji spomladi leta 1945. Ne gre za opis političnih dogodkov in vojnega stanja, ampak predvsem za trenutke trpljenja in boja za preživetje navadnih ljudi – zlasti žensk. Osebne izkušnje strašljivih posilstev in mučenja pričajo o takratni usodi številnih žensk.
Kljub okrutni tematiki, je knjiga berljiva, saj anonimna avtorica ves čas vnaša tudi črn humor in upanje na boljši jutri.
Petra Cigut

Riel J.:Odbite Arktične zgodbe

Kakšni so ljudje, kadar nanje ne vpliva družba, ampak samota njihove narave in neobvladljive naravne razmere? Za druge posebneži, vsekakor pa pisateljsko zanimivi unikatni odštekanci.Pisatelj se v vsaki zgodbi posveti enemu od članov arktične skupnosti, ki je razsejana po par dni narazen. Zgodbe so mogoče malce »paasilinnovsko« odbite, pa vendar polne življenjske resnice in ustvarjajo živo sliko nekega za nas čisto nepredstavljivega življenja.
Zabavno branje – a ne samo to.

Barbara Kaiser

Pripravila: Alma Vidmar-Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih