Kaj beremo knjižničarji

MOLONY, Rowland: PO SMRTI ALICE BENNETT

Zgodba o soočanju s smrtjo v družini. Ko Alice Bennet po bolezni na hitro umre, se morajo njen mož, hčerka Becky in najmlajši sin Sam sami znajti in prebolevati hudo izgubo. Sam v predalu ob mamini postelji odkrije mobilni telefon in želi poiskati stik z mamo. Na skrivaj pošlje sporočilo na številko, ki je z mamino pisavo napisana na tabli v kuhinji, in dobi odgovor. Upa, da ima povezavo z drugim svetom.
Lep mladinski roman o nekaterih stvareh, ki ne umrejo.

Mateja Leskovec

Pintarič, Alenka: THE BEATLES, TITO IN JAZ

Knjigo sem vzela v roke brez velikih pričakovanj, prebrala pa sem jo na dušek in v njej neizmerno uživala. Vsa čast Alenki za iskrenost, odkritost in pogum. Osebno so mi bili najbolj všeč opisi ex-yu zabavnoglasbene scene iz obdobja 60. in 70. let. Presenetljivo je, kako veliko uspehov je ta pogumna ženska požela na pevskem področju in kako malo ima dandanašnji od vsega tega. V privatnem, družinskem življenju je bila njena pot več ali manj posuta s samim trnjem. V srcu je ostala zvesta Mariboru, kjer še danes (težko) živi, za piko na i je po mami podedovala najhujšo obliko degenerativne revme, ki ji je življenje spremenila v pekel.
Kljub vsemu izžareva optimizem, ki kar puhti med vrsticami njene spretne napisane biografije.

Lana Žgajnar

Juli Zeh: TIŠINA JE HRUP
CZ, 2007 (Zbirka S poti)

Zanimiva knjiga mlade nemške pisateljice Juli Zeh je pripoved mladega dekleta o nesrečni povojni Bosni in tragiki nedavne balkanske etnične morije. To je obenem tudi nekakšno potovanje vase ter pretresenost in čudenje mladega človeka, vajenega ugodja in varnosti materialnega blišča zahodne Evrope. Zanimivo je zlasti, kako drugače od nas, ki smo s tem svetom sobivali dogajanje dojemajo in vidijo zahodnjaki, ki so jim žal enako tuji tudi dogodki, ki so razdejali njihove lastne dežele samo dve generaciji v preteklost. Bistvo vsega je, da se iz vseh teh grozot ne oni in ne mi sami nismo veliko naučili, tako da sta ta naša relativna blaginja in mir zelo varljiva.

Lakovič Mare


Ščuk, Vilijem: ŠOLAR NA POTI DO SEBE

Pri založbi Didakta je v lanskem letu izšla knjiga z naslovom Šolar na poti do sebe ( oblikovanje osebnosti),  priročnik za učitelje in starše. Avtor knjige je Vilijem Ščuk, zdravnik, specialist šolske medicine in je velik zagovornik gestaltske vzgoje. Gestaltska vzgoja ne temelji  samo na pridobivanju znanja, temveč tudi na oblikovanju otrokove osebnosti. Sam avtor knjige poudarja, da se premalo zavedamo, da je za življenjsko in delavno uspešnost samo znanje premalo. V knjigi temeljito razlaga o delovanju možganov med učenjem, o težavah s katerimi se srečujejo učenci in nasveti, kako naj si pomagajo. Kvaliteten priročnik, ki je lahko v veliko pomoč tako učiteljem kot tudi staršem.

Mili Porenta

 

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih