Kaj beremo knjižničarji maj 2008

Marjan Ogorevc: Med šamani v Sibiriji

Poleti, leta 2004, je zdravilec Marjan Ogorevc doživel enkratno, neponovljivo izkušnjo med sibirskimi šamani. Knjiga je potopis, zaokrožen z avtorjevim najglobjim doživljanjem.
Avtor nas popelje v odmaknjen svet tuvanskih šamanov. Njegova pristnost, toplina in energija nas očarajo. Pripoveduje nam o neskončni pokrajini, težkem življenju prebivalcev, njihovi navezanosti in odvisnosti od narave. Šamani so že stoletja ključni za preživetje ljudi in ohranjanje kulture. Beseda šaman tunguško pomeni vrač - človek z nenavadnimi duhovnimi močmi, ki s plesom, petjem, glasbo ali drogami izzove trans. V spremenjenem stanju zavesti naj bi zdravil bolne, odvračal bolezen, vplival na vreme.
Bralci, ki Marjana poznajo kot priznanega bioenergoterapevta, in ki so prebrali katero od njegovih štirih knjig, bodo verjetno razumeli njegove prelete zavesti iz »tukaj in zdaj« v drugo prostorsko in časovno dimenzijo bivanja. Živi in deluje v Brežicah, kjer vodi središče za razvoj alternativnih metod zdravljenja Enost.

Alma Vidmar Mederal

Jutta Bauer: Dedkov angel

Slovenskim bralcem se je Jutta Bauer (r.1955) priljubila z ilustracijami knjig ene najboljših pisateljic za otroke, Andersenove nagrajenke Christine Nostlinger. Dedkov angel pa je njeno prvo pri nas prevedeno delo. Bolni dedek vnuku pripoveduje zgodbo o svojem življenju, o brezskrbnem otroštvu, ki ga kruto in neusmiljeno pretrga druga svetovna vojna, mu iztrga prijatelje in ga zaznamuje z nasiljem, lakoto in prisilnim delom.
Krutosti sledi obdobje miru, ljubezni in sreče, katere del je tudi vnuk. Ne glede na to, kako globoki so tolmuni, kako nevarni sovražniki in kako huda stiska, dedek je vse preizkušnje srečno preživel, saj je nad njim ves čas bdel angel varuh. In prav ta angel na koncu zgodbe najde drugega varovanca, vnučka.

Mihaela Andromako

Benjamin Žnidaršič: Govorica življenja

Benjamin je bil fant poln življenjske energije, kateremu  pri šestindvajsetih letih padec z drevesa popolnoma spremeni življenje. Postal je hrom in popolnoma odvisen od drugih. Tudi on se je srečeval s strahovi, vendar jih je z močno voljo do življenja uspešno premagal. Preizkušnja ga ni zlomila, sam pravi, da ga je duhovno obogatila in mu pokazala še druge plati življenja, ki pa večini ljudem ostane neodkrita. Vsaka zgodba v knjigi izžareva močno izpovedovalčevo voljo in je prežeta z življenjskimi spoznanji, do katerih se je dokopal v tej svoji preizkušnji.
 V življenju se vsak kdaj sreča s situacijo, ko je nezadovoljen sam s seboj, s svojimi dosežki. Preberite samo eno Benjaminovo zgodbo in boste prišli do spoznanja, da ima življenje vrednost in smisel prav v majhnih dosežkih.

Mili Porenta

Ephron, Nora: Moj vrat mi gre na živce

Nora Ephron je med drugim poznana tudi kot scenaristka filmov  (Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu, Čaka te pošta).
Moj vrat mi gre na živce je zbirka esejev, v katerih avtorica obravnava lahkotnejše teme, kot so moda, kozmetika, hrana, pa tudi resnejše. Tako se začne z esejem o staranju in konča z razmišljanjem o smrti. Vmes so eseji o knjigah, misli o vzdrževanju telesa, starševanju, praznemu gnezdu, priljubljenih kuharicah, zeljnem zavitku, ljubezenskem razmerju s stanovanjem in zgodba njenega življenja v 3500 besedah ali manj.
Knjiga je polna modrosti, nasvetov, humorja, pa tudi ironije.
Zelo dober prevod Polone Glavan.

Matejka Koder

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih