Kaj beremo knjižničarji junij 2008

KAJ   BEREMO KNJIŽNIČARJI?

BURKE, J. C.: Zgodba Toma Brennana

Odlična mladinska knjiga, ki lahko stoji v knjižnici tako na mladinskem, kot tudi na odraslem oddelku.
Zgodbo pripoveduje sedemnajstletni Tom Brennan, ki je tipičen najstnik, vendar se življenje njemu in njegovi družini čez noč obrne na glavo. Tomov objestni brat Daniel v pijanosti povzroči prometno nesrečo, v kateri umreta dva prijatelja, bratranec pa postane invalid.
Tomov svet se zruši, brata zaprejo, mama ne vstane več iz postelje, družina se preseli iz  mesta …
Tom se mora spopadati z grozo obiskovanj svojega bratranca, ki je iz uspešnega športnika v trenutku nesreče postal tetraplegik, kot obiskov svojega brata v zaporu.
Knjiga prikaže, kako nesreča vpliva ne samo na žrtve nesreč, ampak tudi na povzročitelje nesreč in njihove svojce. Vsak tragični dogodek spremeni življenje mnogim ljudem, ki vanj sploh niso bili vpleteni.
Knjiga je bila nagrajena za najboljšo avstralsko mladinsko delo za leto 2006.

Marina Plešej


KAHLMANN, Daniel: Izmera sveta

Že dolgo nisem česa prebrala tako v enem zamahu. Duhovito, zabavno branje, pa še naučiš se česa, ker opisuje dva resnična znanstvenika: matematika Gaussa (saj se iz gimnazije spomnite Gaussove krivulje) in polihistorja Humbolta (po njem se imenuje berlinska univerza). Zgodba gre vzporedno, Gaussova so vsa liha poglavja, ostala pa Humboltova, sklene pa krog, ker se začne in konča s koncem, ko se znanstvenika srečata.
Prestavi nas v zanimiv svet posebnega načina razmišljanja in delovanja. Gauss recimo na zabavi v trenutku premeri prisotne in izračuna (npr.): 53 je žensk, od tega 17% pod 30 let (in od tega samo dve lepi), toliko in toliko % pristnih bo umrlo v petih letih itd.,itd. Je pa zapečkar. Nasprotno Humbolt prepotuje ogromen del sveta, spleza na najvišje vrhove, se plazi po jamah, prepluje Orinoko, zbira rastline in živali, vse mogoče preizkusi kar na sebi (med drugim spije kurare in dokaže, da deluje samo ob direktnem stiku s krvjo), izmeri pa vse, česar si navadni zemljani sploh ne znamo predstavljati, kaj vse je stvar izmere. Aparate seveda izdeluje kar sam. Narava ga na srečo obdaruje z neverjetno vzdržljivostjo, da malo spi, prenese vso hrano in nečloveške napore in magično vpliva na sodelavca, mladega Francoza, ki mu sledi brez besed.

Zelo priporočam, saj je dovolj lahkotno duhovito, verjetno pa ne bi

 navdušilo tistih, ki berejo samo kriminalke in ljubezenske štorije.

Marija Mazi

BARNES, Julian: Prerekanja

Prerekajo se trije Gillian, Stuart in Oliver. Gillian in Stuart sta se ravno poročila. Oliver, Stuartov najboljši prijatelj, tudi njegova poročna priča, mladoporočenca stalno obiskuje. Gillian se prereka z možem, ker jo jezi, da so v zakonu trije, Stuartu se prijatelj smili, ker se mu zdi osamljen in nesrečen, zato spodbuja ženo, da skupaj poskrbita zanj. Toda prijatelj je zaljubljen v Gillian, ji dvori in jo zapeljuje, ona se z njim prereka… končno to opazi Stuart, se prereka…
Junaki Prerekanj pripovedujejo vsak svojo plat zgodbe, duhovito in prepričljivo.

Magda Skok

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih