Kaj beremo knjižničarji v mesecu avgustu 2008

KAJ BEREMO KNJIŽNIČARJI V MESECU AVGUSTU?


Chimamanda Ngozi Adichie: POLOVICA RUMENEGA SONCA

Kljub temu, da knjiga obsega petsto strani, nas avtorica s prepletanjem življenjskih zgodb petih dodelanih likov tekoče in lahkotno pelje v neke vrste »vojni roman«, saj je zgodba postavljena v burna šestdeseta leta, ko so prebivalci južnega dela Nigerije (Igboji) bili bitki za samostojnost in ustanovili samostojno republiko Biafro, ki pa se je uspela ohraniti le borna tri leta.

Avtorica posega globoko v dušo ljudi tistega časa. Kako so razmišljali, kaj načrtovali, kako ljubili, kar seveda pripomore k jasnejšemu razumevanju takratnega zgodovinskega obdobja. V knjigi se soočimo s koncem britanske kolonialne dobe v Nigeriji, z rasnimi in razrednimi vprašanji, z vlogo žensk v vojni in ne nazadnje z ljubeznijo. Ljubezenskim zvezam, njihovim težavam ter prizorom ljubljenja je v zgodbi odmerjeno kar nekaj prostora.
Izjemno globoko, doživeto, iskreno napisan roman toplo priporočam.

Alma Vidmar Mederal

Kuipers Alice: ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA

Življenje na vratih hladilnika je zelo nenavaden mladinski roman, saj je v celoti sestavljen iz sporočil, ki si jih izmenjujeta 15 letna Claira in njena zelo zaposlena mama. In čeprav imata zelo ljubeč odnos, je med njima zelo malo komunikacije v živo. Šele ko mama umira za rakom, preživita več časa skupaj in prav ti spomini so za Claire dragoceni, ko mame ni več…
Iz teh kratkih sporočil jasni vidiš, kaj je v življenju pomembno, obenem pa je knjiga kritika sodobnega načina življenja, zaradi katerega imamo premalo časa za tiste, ki so nam najbližji.

Tanja Sinkovič

Hugo Claus: NEDOKONČANA PRETEKLOST

Roman Huga Clausa je eden izmed sedemindvajsetih iz zbirke Euromanov, hkrati pa prvi roman belgijskega pisatelja, ki je bil preveden v slovenščino.
Noel je glavna oseba romana Nedokončana preteklost. Je moški srednjih let, duševno prizadet. Živi sam v podnajemniškem stanovanju v Gentu. Žena ga je zapustila, vsaj tako je razbrati iz zgodb. Zaposlen je na črno v neki papirnici in nima pravih prijateljev. Zgodba se začne zapletati, ko Noela, tako kot ostalo Belgijo, pretrese niz umorov mladoletnih deklic…
Skozi razgovor med upokojenim inšpektorjem in Noelom (obsojencem) na dan prihajajo čudne nečednosti belgijske družbe - zločini.
Vsekakor napeto branje, mogoče kot branje kriminalnega romana, pa vseeno je avtor v zgodbo »zapakiral« še nekaj več. V izrazito večplastnem romanu je mogoče izluščiti tudi to, kako pretanjeno avtor portretira like in jih s tem na poseben način približa bralcu. Predvsem začutiš neko posebno simpatijo in razumevanje do likov.
Meni všečno branje in knjiga, ki te potegne vase od začetka do konca.

Katja Pinter

 Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih