Kaj beremo knjižničarji v mesecu septembru 2008?

KAJ BEREMO KNJIŽNIČARJI V MESECU SEPTEMBRU?

 

ZEVIN, Gabrielle: ONKRAJ

Petnajstletno Liz povozi avto. Zbudi se v čudni postelji na ladji. Kabino si deli z deklico podobne starosti, večina ostalih potnikov pa je starejših. Po nekaj dneh pripotujejo v Onkraj in Liz se dokončno zave, da ne sanja. Je v svetu, kamor pridejo mrtvi in čeprav je Onkraj podoben običajnemu kraju na Zemlji, v njem vsak zaživi novo življenje.
Pozitiven in zanimivo napisan mladinski roman.

Mateja Leskovec

 

Tegetthoff, Folke: TISOČ OGLEDAL. IZBOR NAJLEPŠIH PRAVLJIC

Od knjig, ki sem jih tokrat prebrala, bi rada priporočila izbor pravljic avstrijskega pravljičarja Tagentthoffa, ki me je zelo navdušil. V Tisoč ogledal avtor prinaša veliko zanimivih pravljic, ki nas lahko spet popeljejo v čas otroštva in nam vzbudijo vse tiste občutke, ki smo jih imeli ob poslušanju pravljic. V knjigi so zbrane različne pravljice – od vsem nam dobro znanih, do povsem novih, čarobnih in nadvse zanimivih. Priporočam v branje vsem, tudi tistim, ki mogoče že nekaj časa niste prebrali nobene pravljice.

Karolina Harjač Bricelj

 

Remizov, Aleksej: SESTRE V KRIŽU

Prizorišče romana je hiša Burkova v Peterburgu, kjer se vrstijo dogodki in ljudje s svojimi usodami. V ospredju je Pjoter Aleksej Marakulin, okoli njega pa so prebivalci, tri stanovalke z enakim imenom Vera, romarica Adonija in vedeževalka Akumovna.
»Sestre v križu« to so ženske, ki morajo nositi vsaka svoj križ skozi življenje. Vsakdo v romanu hodi skozi trpljenje z upanjem, da najde končno zveličanje. Za nekatere je cilj življenjskega romanja ljubezen, družina, za druge umetnost …

Marinka Grdadolnik


FREEDMANN, Rory: MRHA KOŠČENA

Duhovito in brez dlake na jeziku napisan priročnik o zdravem prehranjevanju, ki naj bi postal način življenja in ne samo občasna dieta.
Avtorici nam sporočata, kako pomembna je izbira prave hrane za zdravje, energijo, dobro počutje, kvalitetno življenje. Seznanita nas z zdravimi živili, rušita mite, ki jih postavlja prehranjevalna industrija z željo po čim večjem dobičku, tudi za ceno zdravja in hudih zdravstvenih posledic. Soočita nas s sistemom podkupovanja in zatiskanja oči v industriji, s postopki pridobivanja našega vsakdanjega kruha, ob katerih se lahko zgrozimo. Ker ni važno čisto nič drugega kot denar. To se ne dogaja »tam nekje«, vse to se dogaja tudi pred našimi očmi. In le od nas samih je odvisno ali bomo razmišljali s svojo glavo in poskrbeli za svoje zdravje.
Priporočam!

Tadeja Kavčič


 Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih