Kaj beremo knjižničarji v mesecu januarju 2009

KIDD, Sue Monk: Skrivno življenje čebel

Dobro napisana zgodba z opisi dogajanj na ameriškem jugu v času pridobivanja državljanskih pravic črncev. Knjiga ponuja tudi številne zanimivosti iz življenja čebel skozi  vsakdanja sezonska opravila črne čebelarke Auguste, ki je ena izmed osrednjih likov romana. Zgodba je polna toplih in pristnih čustev, ki se tkejo med nenavadno črnsko družino in belo deklico, ki se je tukaj zatekla pred nasilnim očetom, skupaj s svojo črno varuško.

Lana Žgajnar

 

BLATNIK, Andrej: Spremeni me

Mogoče pravi recept za sedanji čas: malo futurizma, ščepec humorja, ljubezni in zakonske krize, ter vprašanje o odgovornosti za prihodnost, ki jo nosi vsak od nas v današnjem času tehnološkega napredka in potrošništva. Družbeno kritična in berljiva knjiga, postavljena v prestolnico in obogatena s humornimi utrinki iz našega vsakdana. Vmes tudi vložek o srečanju z oblastno Borutovo materjo.

Borut odide od doma, da bi opravil nalogo, ki mu jo nalaga vest, pa tudi zato, ker z ženo nima nič več skupnega, razen otrok. Nobenega stika. Kaj se dogaja ženi? Od tega, da že prvo noč zapelje precej mlajšega tujca – vnuka nekega domobranca iz diaspore, do tja, ko tudi sama začne spreminjati odnos do družbe, ki diktira potrošnjo za vsako ceno. Kot par pa sta zakonca vseeno usklajena. Tik preden se mož vrne domov, odide žena.

Barbara Kaiser

 

ZEVIN, Gabrielle: ONKRAJ

Ena izmed bolj zanimivih knjig, ki sem jih zadnje čase prebrala je brez primere knjiga ONKRAJ. Kljub temu, da je to knjiga za mladino, se ukvarja z vprašanji kaj se zgodi, ko umreš, kam greš, kaj delaš tam.
Glavna junakinja knjige je petnajstletna Liz, katere zgodbo spremljamo od trenutka, ko umre pa do njenega ponovnega rojstva.
V Onkraju, kraju kamor gredo duše umrlih, jo sprejme babica Betty, ki pa ne zgleda tako, kakor bi morale babice biti – starejše gospe z belimi ali sivimi lasmi in gubami. Liz sprejme ženska, ki ima toliko let kot njena mama. Liz, ki je komaj čakala, da bo stara 16 let, se s tem, da ga ne bo nikoli dočakala, šla študirat in se zaljubila, nikakor ne more sprijazniti. Betty jo poskuša razumeti in ji pomagati – bere priročnik Kako se pogovarjamo s pravkar preminulim najstnikom, ji posoja večnike, ki jih potrebuje za ogled življenja na zemlji, dokler se Liz ne bi odločila za avokacijo (poklic), se prilagodila življenju v Onkraju ter tako ugotovila, da ji ni potrebno »odrasti« po letih, da bi živela življenje.
Ne glede na to, da sama tematika ni lahka, prej morbidna, jo avtorica predstavi na tenkočuten način tako, da knjiga postane hvalnica polnosti in raznolikosti življenja ter hvalnica življenja samega.

Katarina Seliger

 Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih