Kaj beremo knjižničarji v mesecu februarju 2009

BENIOFF, David: MESTO TATOV

Decembra 1941, na predvečer novega leta, sedi sedemnajstletni Lev na strehi stanovanjskega bloka v Leningradu kot član ene izmed majhnih protipožarnih skupin in opazuje nebo. Nemci so mesto pred meseci obkolili, da bi ljudi izstradali, pobili z bombami in izžgali. V soju svetlobe prijatelji opazijo, da se z neba spušča očitno mrtev nemški padalec, zato zapustijo postojanko in zdrvijo na ulico. Zmrznjenemu pilotu vzamejo šal, rokavice, listnico in nož, nato odprejo njegovo čutarico. Prepozno slišijo vojaški avto.
Vojaki Leva ujamejo in ga namesto takojšnje usmrtitve odpeljejo v zapor. Nekaj ur kasneje v tiho črno celico pripeljejo še enega zapornika – visokega, svetlolasega in karizmatičnega Koljo, obtoženega dezerterstva. Zjutraj izvesta, zakaj so ju pustili pri življenju: v nekaj dneh morata v Leningradu najti ducat jajc in jih prinesti polkovniku za poročno torto njegove hčerke.
Napet in berljiv roman mladega ameriškega pisatelja (25. ura) in scenarista (Troja, Tek za zmajem).

Mateja Leskovec

 


JOHNSON, Julian: POT MOJSTROV

Knjiga opisuje Jogo slišnega življenjskega toka ali Surat Šabd Jogo. To je nauk velikih duhovnih Mojstrov. Avtor v knjigi podaja in razlaga ezoterične koncepte, duhovne modrosti, odgovore na vprašanja, v čem je smisel in vloga človeka v tem svetu.
Razlaga in analizira pomen svetovnih religij, kdo in kaj so Mojstri, kakšno je njihovo poslanstvo. Spregovori o karmi, reinkarnaciji, višjih svetovih in drugih ezoteričnih pojmih.

Tadeja Kavčič

 


Tiziano Terzani: ŠE EN KROG NA VRTILJAKU

Še en krog na vrtiljaku je sicer iskrena, osebna izpoved o borbi z rakom  legendarnega italijanskega novinarja in  pisca Tiziana Terzanija, vendar pa knjiga odpira še ogromno drugih vprašanj o svetu in nas v njem.

Avtor razpet med zdravo pametjo in upanjem, znanostjo in magijo uma začne po dolgem zdravljenju v New Yorku z uradno medicino  svoje popotovanje v svet alternativnih zdravljenj raziskovati homeopatijo, ajurvedo in reiki, eksperimentira z vzhodnjaškimi zdravljenji, s tibetansko in kitajsko medicino, s qi gongom, jogo in pranoterapijo. Nazadnje pa ga srečanje z indijskim puščavnikom pripelje na konec poti.

Knjiga o Ameriki in Indiji, knjiga o klasični in alternativni medicini, o iskanju lastne identitete, o človeških odnosih, o iskanju notranjega miru in lepotah sveta, vas bo neizmerno ganila in vam odkrila marsikatera nova spoznanja.

 Alma Vidmar Mederal

 

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih