Kaj beremo knjižničarji v mesecu aprilu 2009

Gaskin, Ina May: MODROST ROJEVANJA

Ina May Gaskin je vodilna svetovna babica, ki je usmerila pozornost vsega sveta k naravnemu porodu. Leta 1970 je ustanovila Babiški center v skupnosti Farma, v katerem je skupaj z ostalimi babicami do sedaj pomagala pri več kot 2.200 porodih.
V knjigi razlaga svoj pogled na babištvo in porod, saj naj bi bil porod pozitivna izkušnja. Govori o resničnih zmožnostih
ženskega telesa, katerim je potrebno zaupati.
Zanimivo branje, pospremljeno s pozitivnimi porodnimi zgodbami.

Tadeja Kavčič

Lessing, Doris: PETI OTROK

V delu nam nobelova nagrajenka (2007) za literaturo Doris Lessing razkrije družinsko življenje brez večjih pretresov vse do prihoda petega otroka. Prej je v družini vladala sproščenost, toplina, veselje, varnost in čutiti je bilo ljubezen. Peti otrok z imenom Ben pa odnose in počutje v družini postavi na glavo. Ben s seboj na svet ni prinesel podobe milega, ljubkega dojenčka. Pogled nanj je izžareval nasilnost, surovost. Mama Harriet ga ne more imeti rada, oče David se ga ne more niti dotakniti, brata in sestri se ga bojijo. Stari starši in prijatelji se jih začnejo izogibati. Oče in mati sta razpeta med občutkom starševske dolžnosti in šokom nad čudaškim otrokom. Ker člani družine niso pripravljeni sprejeti petega otroka, ki zelo spremeni njihov vsakdan, se med seboj odtujijo, v njih zamrejo vsi čuti, postanejo otopeli in živijo drug mimo drugega.
Pisateljica nam je z zgodbo družine slikovito prikazala odnose v družini in s prihodom Bena nesposobnost njihovih bližnjih sprejeti drugačnost.

Mili Porenta

Guus Kuijer: KNJIGA VSEH STVARI

Delo je v obliki dnevnika in prvoosebna pripoved devetletnega dečka Thomasa, ki odrašča v družini z versko fanatičnim očetom. Oče pretepa tako njega kot mamo, ki se mu ne more upreti. Še najbolj se mu postavlja po robu starejša hči. Thomas trpi in prosi boga, da bi mu pomagal. Na pomoč mu priskoči soseda, za katero vsi otroci mislijo, da je čarovnica. Sosed mu pove, da bo lahko srečen, če se ničesar ne bo bal. Thomasu se začno dogajati nenavadne, odločilne stvari. Pomembno vlogo ob tem odigrajo tudi knjige in branje!
Pripoved je namenjena najstnikom, vendar je tako silovito in izjemno branje, da se bo dotaknilo tudi odraslih.

Mihaela Andromako

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih