Kaj beremo knjižničarji v mesecu maju 2009

Kristijana Valčeva: OHRANILA SEM PONOS

Kristijana Valčeva je ena izmed petih bolgarskih medicinskih sester, ki so jih v Libiji obtožili, da so namerno okužile več kot štiristo libijskih otrok z virusom HIV.
Njeno trpljenje, mučenje, izsiljeno priznanje obtožb je opisala v avtobiografski knjigi z naslovom Ohranila sem ponos.
V knjigi je opisana moč politike, surovost paznikov v zaporih in nemoč nedolžnih zapornikov.

Irena Goričan

LEWICKA, Marina: KRATKA ZGODOVINA TRAKTORJEV V UKRAJINŠČINI

Iskrivo in duhovito napisan roman, ki se ukvarja s tematiko priseljevanja prebivalstva iz držav bivše Sovjetske zveze na območju zahodne Evrope. Skozi zgodbo o življenju druge generacije priseljencev iz Ukrajine, ki živi v Angliji, spoznavamo družino ovdovelega priletnega inženirja z dvema odraslima in poročenima hčerama, ki ju po večletnih sporih združuje v skupni borbi očetova poroka z mlado Ukrajinsko »seks bombo«. Kaj vse se dogaja v možganih zaljubljenega starca, ki je za pozornost zvite mladenke pripravljen prenašati in narediti tudi najbolj nenavadne reči? Preberite – je zelo poučno, zabavno in predvsem človeško.

Lana Žganjar


THYDELL, Johanna: ZVEZDE SIJEJO V TEMI

Trinajstletna Jenna že več let nima čisto vsakdanjega življenja, saj ima njena mama raka. Jenna je v šoli povprečno priljubljena; se pridno uči, ne kadi in ne hodi na žurke (je niti ne vabijo). Noče, da bi sošolci izvedeli za mamino bolezen, potem pa mama nepričakovano pride na zabavo za starše; z znojnim čelom, opira se na bergle in lovi sapo. Nekaj dni kasneje mama pred blokom pade in obleži, pomaga pa ji prav Jennina sošolka Ullis, ki jo Jenna od vseh ljudi najbolj sovraži in jo vsi fantje obožujejo.
Dobro napisana ganljiva in večplastna pripoved o stvareh, ki obstajajo, čeprav jih sploh ne vidimo. Mlada švedska pisateljica je roman napisala pri devetnajstih letih; tudi njej je trinajstletni umrla mama za rakom.

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih