Kaj berejo knjižničarji v juniju 2009

STRASSER, Todd: Val

Roman je literarni prikaz eksperimenta, ki naj bi ga l. 1967 na neki kalifornijski srednji šoli izvedel profesor pri pouku zgodovine.
Ko po predvajanju filma o koncentracijskih taboriščih dijaki sprašujejo, zakaj večina Nemcev o pobojih ni hotela vedeti in zakaj nacistov nihče ni poskušal ustaviti, jim profesor tega z besedami ne more dobro razložiti. Sklene, da bo nekaj šolskih ur posvetil poskusu. Dijakom pove, da bodo govorili o disciplini in jih prične učiti ravne drže, novega načina odgovarjanja na vprašanja in novih pravil. Zvečer presenečen razlaga ženi, da njegove ukaze ubogajo in v igri sodelujejo. Kot znak nove skupnosti določi val – simbol spremembe.
Eksperiment dijake postopoma spreminja. Večina je navdušena, le posamezniki čutijo nelagodje in odpor, profesor pa sprva misli, da situacijo kot vodja povsem obvladuje. Želi jih naučiti pomembne lekcije, v resnici pa poskus postaja nevaren in ga mora čimprej zaključiti.
L. 2008 je nemški režiser po romanu posnel film.

Mateja Leskovec

       
LEVY, Marc: Prihodnjič

Prihodnjič je roman enega najbolj priljubljenih sodobnih francoskih pisateljev – glavni junak Jonathan je zgodovinar in velik občudovalec ter poznavalec slavnega ruskega slikarja. Prizadeva si najti slikarjevo zadnjo sliko, mojstrovino, ki je le omenjena v zapisih, nihče pa je še ni videl. Štiri tedne pred poroko s slikarko Ano je tudi na pragu odkritja zadnje slikarjeve mojstrovine. Poti ga vodijo v Sankt Peterburg, London, Firence, v Parizu tudi v novo ljubezensko zvezo s francosko galeristko Claro …
Knjiga je izšla  pri založbi Vale-Novak.

Magda Skok

 

MERTON, Thomas: Gora sedmih polic

Avtor Thomas Merton je v svoji avtobiografiji popisal vso svojo razgibano življenjsko pot. Rodil se je v Franciji ameriškim staršem in že zelo zgodaj izgubil mamo. Šolal se je v Angliji, kjer opisuje svojo viharno dobo mladoletnika in mladeniča, ki se išče;  nazadnje pa se je nastanil v Ameriki, kjer je po končanih študijih književnosti postal profesor na frančiškanskem kolidžu v Bostonu. Po vseh odisejadah in razburljivih dogodivščinah ga je njegova življenjska pot pripeljala do trapistovskega samostana v Kentuckyju. Od tedaj dalje se zdi, da je Mertonov obračun s svetom zaključen v tihoti svoje trapistovske postojanke.

Marinka Grdadolnik

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih