Kaj beremo knjižničarji v mesecu septembru

SETTERFIELD, Diane: TRINAJSTA ZGODBA

Roman govori o Margaret Lea, mladi biografinji, ki čez dan pomaga očetu v antikvariatu, zvečer pa ure in ure bere. Nekega dne Margaret dobi pismo svetovno znane, ostarele pisateljice Vide Winter, ki želi, naj pride k njej na posestvo in napiše njeno biografijo. S tem se Margaret odpre povsem nova zgodba, na nek način povezana z njeno. Spoznamo družino Angerfielg, njene čudaške člane, temne skrivnosti in neizogi-
ben propad.
Roman je bil dolgo na lestvici največjih uspešnic in je preveden v več kot 30 jezikov.
Odlična knjiga, polna skrivnosti!

Marina Plešej

 

TOMIZZA, Fulvio: FRANČIŠKA ( Mohorjeva družba, 2002)

Pa sem prebrala enega Tomizzo, ki me je že dolgo zanimal. Roman je fajn, diši po Avstroogrski, po kmečkem življenju na Krasu in mestnem v Trstu. Pred- in medvojni Trst me itak zmeraj privlači – Tomizzo mi ga je približal v drugačni luči, zelo barvasto, da spet malo vem, kako so se imeli Slovenci v tistem konglomeratu narodov. Knjiga je berljiva, tudi za tiste bralce, ki iščejo kaj bolj domačijskega.

Barbara Marinčič


GAIMAN, Neil: CORALINE

Deklica Coraline kmalu po selitvi v staro hišo, kjer živi še nekaj sosedov, ob raziskovanju stanovanja odkrije velika zaklenjena vrata. Vpraša mamo, kam vodijo. Mama jih odklene in pokaže, da so zazidana. Vrata zapre in pospravi ključ, za sabo niti ne zaklene.
Ko gre naslednji dan mama v trgovino, Coraline sama odpre velika vrata. To pot ne zagleda opečnatega zidu, ampak temen hodnik. Čeprav ve, da ni prav, prestopi prag. S tesnobnim občutkom vstopi v stanovanje, zelo podobno domačemu. Pokliče jo glas, podoben maminemu, zato gre do kuhinje, kjer stoji ženska, podobna mami, ki ima namesto oči velike črne gumbe. Skuhala je kosilo, ki odlično diši in deklici reče, da je njena druga mama. Z drugim očetom sta jo že dolgo čakala. Tam je tudi maček, podoben tistemu na domačem vrtu, a ta maček govori. Coraline zbeži skozi velika vrata domov, staršev pa ni. Coraline zasluti, da mora nazaj, čeprav se boji.
Srhljiva pravljica mlajšega pisatelja, kjer je vse grozljivo in kruto na koncu premagano.

Mateja Leskovec

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih