Kaj beremo knjižničarji v mesecu oktobru 2009

GUUS KUIJER: KNJIGA VSEH STVARI,
 Založba MIŠ, Dob pri Domžalah 2008


»Ko odrastem, bom srečen, je prešinilo Thomasa, a tega ni rekel na glas.«

Knjiga vseh stvari je knjiga o veliko stvareh, predvsem pa tistih, o katerih je vredno razmisliti. Je knjiga o ukradenem otroštvu, o nasilju v družini, skritem nasilju. Knjiga je portret fizično zlorabljenega otroka in ostale njegove družine. Portret tiranskega, nasilnega očeta, ki se skriva v senci verskih dogem, s svojim dualističnim, črno belim pogledom na svet, portret mame, ki tiho trpi, dokler more, portret s sovraštvom otopele sestre. Je knjiga o tem, kako je pomembno, da nas zanima, kaj počnejo drugi in da je pravzaprav naša dolžnost, da v primeru nasilja »pri sosedih« primerno ukrepamo. Poleg vsega naštetega je v knjigi še mnogo izhodišč za dober pogovor ( obilo snovi za razmišljanje).

Knjigo v branje priporočam tako odraslim kot otrokom, najbolje pa je, da jo berejo kar skupaj. To delo nudi literarni užitek odraslim in otrokom. Pravzaprav je to delo eno tistih, ki jih je pravzaprav težko umestiti; oziroma ga lahko umestimo v tok literarnega gibanja, ki je knjige za otroke ponovno odkrilo kot orožje v boju za boljši svet.

Nizozemski pisatelj Guus Kuijer je mednarodno priznan avtor, ki je pri nas poznan s prevodom knjige Naj ljubezen gori kot plamen, amen, Miš, 2007. Piše tudi leposlovje za odrasle, gledališka dela in televizijske scenarije.

Bernarda Ščetinec


KRISTIJANA VALČEVA: OHRANILA SEM PONOS

Kristijana Valečeva je ena izmed petih bolgarskih medicinskih sester, ki so jih v Libiji obtožili, da so namerno okužile več kot štiristo libijskih otrok z virusom HIV. Njeno trpljenje, mučenje, izsiljeno priznanje obtožb je opisala v avtobiografski knjigi z naslovom OHRANILA SEM PONOS.

V knjigi je opisana moč politike, surovost paznikov v zaporih in nemoč nedolžnih zapornikov.

Irena Goričan


CARMEN ŠKOFLEK: URESNIČENE SANJE

Glavna junakinja Nina je poročena, ima dva otroka in živi v prelepem mestecu Izoli. A ker je vse dneve sama, saj je mož veliko odsoten, ji postajajo večeri predolgi in samotni. Zato sede za računalnik, kjer v klepetalnici spozna Mateja. On je prav tako poročen in ima dva otroka. Je resen poslovnež, zato ji predlaga, da njuno spoznavanje poteka prek spletne pošte. Po dolgih mesecih, ko se že dobro poznata in postaneta res dobra prijatelja, ji Matej predlaga, da bi se srečala. Nekaj časa se skrivaj dobivata in si pišeta. Vmes pa poseže zla usoda – Matej zboli za rakom. Nina mu stoji ob strani in vmes spozna, da ji Matej pomeni veliko več, kot bi ji smel. Medtem ugotovi, da jo mož vara z njeno najboljšo prijateljico, zato se razveže …

 Slavi Makovec

Pripravila: Alma Vidmar Mederal

 

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih