Kaj beremo knjižničarji v mesecu novembru 2009

Jenny-Mai Nuyen, Nijura: Dediščina vilinske krone

Jenny-Mai Nuyen je komaj 20-letna avtorica, a njen prvenec, Nijura, se lahko kosa z drugimi fantazijskimi deli. Zato jo tudi priporočam vsem ljubiteljem fantazijske literature.
Veter je šumel skozi krošnje in vrtinčil listje v divji ples, ko je mlada Nil, napol vilinka, napol človek, na sprehodu skozi gozd
naletela na nenavaden nož, kamniti trn. Tisti trenutek se ni zavedala, da je postala osrednja oseba grozljivega spopada, ki se je nezadržno približeval. Kajti neverjetno grozodejstvo je omajalo svetovni mir-človek je namreč ukradel elrysjar, čarobno polkrono Mahovincev. Z njo si je pridobil njihovo slepo vdanost in neranljivost. Zaslepljen z novo močjo je skrivnostni kralj okrog sebe začel zbirati vojsko Sivih bojevnikov, da bi svoji vladavini groze podjarmil ves svet. Samo eno orožje ga lahko zaustavi-elyor, druga polovica krone elrysjar in hkrati kamniti trn. To je čarobna polkrona Svobodincev, ki niso podrejeni novemu kralju. Toda nenavadni nož potrebuje nekoga, da ga uporabi, in za to je bila izbrana Nil. Preganjana od Sivih bojevnikov in ob podpori maloštevilnih pogumnih tovarišev, se Nil poda na pot proti kraljevemu stolpu.
Njura je zgodba o ljubezni, izdajstvu in zvestobi, ki doseže osupljivo napetost z navdušenimi fantazijskimi elementi in presenetljivimi zasuki.

Maja Šefman

 

Andonovski, Venko: Azbuka za neposlušne

Je knjiga, ki me je najbolj navdušila med kupčkom branja, ki sem si ga privoščila v kislih dneh te jeseni.
Nudila mi je obilo zabavne intelektualne telovadbe, hkrati pa me je napolnila z množico vtisov. Pa ne gre le za razvoj črk iz podob, kot izgleda na prvi pogled, ne gre niti za zgodbo, ki je postavljena v čas delovanja Cirila in Metoda. Zame je bistvo v tistih plasteh zgodbe, ki izrisujejo človeške značaje in ustroj družbe, ki postavljajo pred bralca pomembna etična vprašanja, katera so kljub krščanskemu ozadju občečloveška.

Nekdo je to knjigo primerjal z Ecovim Imenom rože, ki se prav tako dogaja v samostanu, kjer prepisujejo knjige. Vendar si drznem trditi, da ga ta drobni roman (141 strani) presega v marsičem.

Barbara Kaiser

 


Irena Todorovič ( ilustrirala Neda Dokić): Učbenik za zaljubljanje: v tretji triadi osnovne šole

Knjiga, ki je namenjena »mulcem« iz tretje triade, je zelo dobra mešanica teorije o zaljubljanju (oz. psiholoških nasvetov) in iskric, ki jih prinese življenje samo. Vse skupaj je povezano v napeto izčiščeno zgodbo, ki je kolaž različnih žanrskih načinov pisanja. Torej, knjiga, ki se lahko kosa s pisanjem Nostlingerjeve (glej Mini se zaljubi), ki skozi zabaven način pove še kaj poučnega in koristnega.

Bernarda Ščetinec

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih