Kaj beremo knjižničarji v mesecu januarju 2010

Noah Charney: Tat umetnin

Glede na to, da sem umetnostna zgodovinarka in da imam rada kriminalke, je bila knjiga Tat umetnin logična izbira. Gre za »old-fashioned« kriminalko, brez forenzikov  balistikov, DNA-analiz in podobno, pa tudi brez krvi in mrtvih. Tisti, ki imamo slabe želodce, si lahko oddahnemo. Lahko bi rekla, da je knjiga staromodna tudi po ritmu dogajanja, saj se napetost stopnjuje počasi. Tako pisatelj stran za stranjo pred nami odkriva zanimiv in redkim poznan svet umetnosti, dražb in seveda legendarnih tatvin umetniških del. Bralec bo izvedel marsikatero zanimivost o moderni umetnosti, baročnem slikarstvu, ponaredkih in skrivnostnih bakrorezih.
Knjiga se začne v Rimu s krajo sijajne Caravaggieve oltarne slike. Kmalu za tem v Parizu izgine suprematistična slika Kazimirja Maleviča Belo na belem polju. Malevič je naslikal več takih del in eno od njih na dražbi kupi Narodna galerija moderne umetnosti v Londonu. Tudi to sliko ukradejo le nekaj ur po nakupu. V treh mestih se začnejo tri ločene policijske preiskave in počasi se izkaže, da imajo ti zločini več skupnega kot si sprva predstavljajo preiskovalci.
Kriminalka je prvenec britanskega avtorja Noaha Charneya, ki je eden vodilnih strokovnjakov za zgodovino in preprečevanje umetnostnih tatvin. Kmalu po izidu knjige, se je poročil s Slovenko, tako da živi razpet med Cambridgom, Rimom, Firencami in Slovenijo. Upam, da bo ob vsem tem našel čas in napisal še kakšno kriminalko.
Priporočam.

Anamarija Rajk

 

Zeland, Vadim: Transurfing realnosti, 1., 2., 3., stopnja

Ta ruska uspešnica je bila po svetu prodana v že več kot 2 milijona izvodih.
Pri transurfingu ne gre za tehniko, ampak za to, da se začnemo zavedati svoje notranje svobode, spoznamo še neznane in neobičajne stvari. Res je, da se ob prebiranju tega priročnika naš običajen pogled na svet sesuje kot hišica iz kart. Realnost prikazuje tako kot je še ne poznamo in nas njegove razlage pozitivno presenetijo in prevzamejo nas neopisljivi občutki, da se začnemo zavedati, da s svojo realnostjo lahko upravljamo, kot si želimo sami. Spoznamo, da ima človek ogromno moč, ki ji rečemo psihična energija in vsi imamo magične sposobnosti, ki so zakopane globoko znotraj nas. Odkrijemo, da imamo še veliko skritih notranjih rezerv in potencialov. Ni potrebno, da nas imajo okoliščine v oblasti.
Vse tri knjige toplo priporočam, saj boste svojo vlogo v tej igri življenja videli v precej drugačni luči.

Alma Vidmar MederalSivec, Ivan: Božični studenec

Božični studenec je mladinska zgodba iz serije Srečna družina. Trinajstletna Tina čez božične praznike raziskuje šolsko raziskovalno nalogo, kako je s praznovanjem božiča v današnjem času in kako so božič praznovali naši predniki.
Zgodba je prijetna, poudari družinske vrline, slogo, spoštovanje in duhovnost.

Irena Goričan

Arhiv vseh knjižnih novosti po mesecih